divisare

CPO Amstelwijck

Woongebouw Amstelwijck
Een collectief particulier opdrachtgeverschap
In 2013 zijn we met twee enthousiaste initiatiefnemers begonnen met een cpo project aan de Zuidelijke Wandelweg. Bij inschrijving verworven deze twee particulier, zonder enige kennis van een participatie- ontwikkelproces, een optie op kavel H1. Na kennismaken en een korte selectie op basis van een schetsontwerp werd BLAUW architecten gevraagd om een plan te gaan maken voor een woongebouw vanuit een collectief particulier opdrachtgevershap.

Binnen de kortste keren hadden we een groep mensen die interesse hadden in een op maat gemaakte woning. Het opstarten van het project ging toch niet geheel zonder slag of stoot. De twee initiatiefnemers verslikten zich in de complexiteit van de opgave en besloten zich terug te trekken, waardoor de optie op het kavel verliep. De commercieel ontwikkelaar van het naast gelegen kavel zat op het vinkentouw en nam de positie over. De groep zou in eerste instantie nog meegenomen worden in de planvorming van de nieuwe optant, maar de standaard woningen die uit dit plan rolden pasten niet bij de wensen van de verschillende deelnemers.
Met de gemeente Amsterdam is toen de optie aangegaan voor het tegenoverliggende kavel H3. Op ons aanraden is Lingotto aangeschoven om de deelnemers juridisch en financieel inhoudelijk te begeleiden. De CPO groep Amstelwijck kreeg vaste vorm en met 18 families zijn we een plan gaan maken.

×