Levring House

Located in the Bloomsbury Conservation Area, this contemporary brick house in-fills a vacant corner plot, formerly home to a used car garage, to complete an historic mews. The site occupies an interesting position at the junction of a variety of buildings from different periods and buildings of diverse scale.

The house was developed around a reinterpretation of the London lightwell. The lightwell descends right down into the basement, where there is a 14m pool lined with marble. A series of volumes step up from the basement to the top of
the house, wrapping around the lightwell and opening the whole house to daylight.

With its third storey almost invisible from the street and another level entirely hidden in the basement, the discretion of the house’s exterior - designed to align with the scale of the existing mews - belies the luxurious 600sqm of living space within.

• RIBA Award winner
• Camden Design Award winner
• Shortlisted for RIBA House of the Year
• Shortlisted for WAN House of the Year

Photos by Dennis Gilbert