House in Monte Esquinza

Beta.0, Imagen Subliminal · House in Monte Esquinza
Imagen Subliminal

The project entails the challenge of adapting two classic Art Deco turn-of-the-century homes (originally a single dwelling) to the needs of the contemporary home, allowing them to be sold after the renovation either as two independent units or one large luxury residence, without the need for additional work.
Thus, the project decisions shift between the delicate care of the past and the contemporary dwelling’s need for flexibility, while adding value and enhancing the existing structure.

Beta.0, Imagen Subliminal · House in Monte Esquinza
Imagen Subliminal

The use of direct natural light, the elimination of single-purpose passageways,  the recovery of the large spatial scale of the home’s common areas by recapturing the diagonals and cross views, are the fundamental decisions around which the project is organised in an effort to achieve maximum comfort and spatial luxury, thus adding value to the property.
The main house is organised in the former common area, around a reflective recreational space located in the centre of the foyer that achieves the spatial requalification of all the surrounding areas (kitchen, dining room, living room, library, bathrooms, and bedrooms), creating an uninterrupted visual connection between all of these spaces. The foyer is transformed into a pivotal recreational expanse, with a wealth of natural light, forming a spatial extension of all the adjacent rooms.

Beta.0, Imagen Subliminal · House in Monte Esquinza
Imagen Subliminal

Special treatment of the existing wooden floors, stained-glass windows, mouldings, windows, doors, and walls, as well as the design of certain pieces of furniture/lighting complete the work in this area.
The secondary house (or children’s area if used as a single dwelling) is conceived as a large contemporary recreational space that provides access to the various rooms that converge therein: a large-scale space featuring contemporary finishes that contrast and, at the same time, relate to the home’s original common area.

Beta.0, Imagen Subliminal · House in Monte Esquinza
Imagen Subliminal

Beta.0, Imagen Subliminal · House in Monte Esquinza
Imagen Subliminal
Beta.0, Imagen Subliminal · House in Monte Esquinza
Imagen Subliminal
Beta.0, Imagen Subliminal · House in Monte Esquinza
Imagen Subliminal
Beta.0, Imagen Subliminal · House in Monte Esquinza
Imagen Subliminal
Beta.0, Imagen Subliminal · House in Monte Esquinza
Imagen Subliminal
Beta.0, Imagen Subliminal · House in Monte Esquinza
Imagen Subliminal
Beta.0, Imagen Subliminal · House in Monte Esquinza
Imagen Subliminal
Beta.0, Imagen Subliminal · House in Monte Esquinza
Imagen Subliminal
Beta.0, Imagen Subliminal · House in Monte Esquinza
Imagen Subliminal
×