Kolumba Museum

Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj

From the website of the Museum.
»Although our lives take place everywhere, we remember some places in particular. One such place is „Kolumba“ in Cologne’s city centre. A secret garden, stone ruins, a uniquely dense archaeological site: the ruins of the Gothic church in the centre of rebuilt Cologne are the most impressive symbol of the city’s almost complete destruction during the Second World War.

Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj

The new building designed by Peter Zumthor transfers the sum of the existing fragments into one complete building. In adopting the original plans and building on the ruins, the new building becomes part of the architectural continuum. The warm grey brick of the massive building unite with the tuffs, basalt and bricks of the ruins.

Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj

The new building develops seamlessly from the old remains whilst respecting it in every detail. In terms of urban planning, it restores the lost core of one of the once most beautiful parts of Cologne’s city centre. Inside the building a peaceful courtyard takes the place of a lost medieval cemetery.

Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj

The largest room of the building encompasses the two thousand year structure of the city as an uncensored memory landscape. Its “filter walls” create air and light permeable membranes which contain within them the functionally independent chapel. The chapel is removed from the changing cityscape and given a final location, in which it will be assured a dignified continuing existence. Located above – carried by slim columns, which gently prod the archaeological excavation like needles – is an exhibition floor.
Its spatial structure was similarly developed from the idiosyncratic ground plan. It connects seamlessly to the northern building part, which – as a completely new building – will house further exhibition rooms and the treasury as well as the stairway, foyer, museum entrance and the underground storage areas.

Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj

The sixteen exhibition rooms possess the most varying qualities with regard to incoming daylight, size, proportion and pathways. What they all have in common is the reduced materiality of the brick, mortar, plaster and terrazzo in front of which will appear the works of art.

Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj

Kolumba will be a shadow museum which will evolve only in the course of the day and the seasons. Some of the wall-sized windows allow daylight to penetrate from all directions. The steel frames decorate the brick coat like brooches and segment the monumental facade. Though respectful of the location and the seriousness of its contents, Kolumba will emanate serenity and an inviting cheerfulness.«
(Stefan Kraus, Projectdescription in the Catalogue of the International Architecture Biennale, Venice 2002)

Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj

Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj
Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj
Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj
Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj
Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj
Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj
Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj
Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj
Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj
Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj
Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj
Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj
Peter Zumthor, Rasmus Hjortshøj · Kolumba Museum
Rasmus Hjortshøj
×