Garður Landhouse

Photos by Rui Ferreira
Studio Granda, Rui Ferreira · Garður Landhouse
Rui Ferreira

Garður is a large parcel of land on the east bank of the Ytri Rangá river. It’s a harsh landscape with scarce vegetation the result of ash-fall from the volcano Hekla. Thanks to the client's vision and commitment the denudation is being reversed by a remarkable reforestation program entailing the planting and tending of indigenous saplings to bind and shelter the barren surface. The Landhouse is located at the heart of this project, tucked under one of the many rolling dunes that characterise the topography.

Studio Granda, Rui Ferreira · Garður Landhouse
Rui Ferreira

The living space and kitchen are centrally located beneath an in-situ concrete arch and are flanked by bedrooms, bathroom and entrance hall snuggled into sturdy buttresses. The north and south walls are fully glazed framing Hekla and embracing sunshine respectively. The concrete floor is polished to a terrazzo finish to reveal the basalt aggregate and shell fragments that tone with the solid oak carpentry of internal walls and fitments. Before long, kindling for the wood-burning stove should be in plentiful supply.
The house may be small but scale in this environment is virtually infinite. Substantial earthwork berms key the house into the larger landscape, shelter the external spaces from inclement weather and culminate as a warm turf blanket, wrapped over the roof.

Studio Granda, Rui Ferreira · Garður Landhouse
Rui Ferreira

Studio Granda, Rui Ferreira · Garður Landhouse
Rui Ferreira
Studio Granda, Rui Ferreira · Garður Landhouse
Rui Ferreira
Studio Granda, Rui Ferreira · Garður Landhouse
Studio Granda
Studio Granda, Rui Ferreira · Garður Landhouse
Studio Granda
Studio Granda, Rui Ferreira · Garður Landhouse
Studio Granda
×