Harvey Road

Situated on a quiet residential street in London, the existing building - a three story Edwardian terrace - is the home of a family with two young children.

Photos by Ståle Eriksen
Erbar Mattes, Ståle Eriksen · Harvey Road
Ståle Eriksen

The ground floor has been reconfigured and extended, forming a tripartite arrangement that refocuses the attention towards the rear of the house.
The garden facing extension serves as the new heart of the house, integrating kitchen, dining and playroom. This new space is defined by the load bearing structure which frames three openings: a roof light running along the full length of the room, a door providing level access to the garden, and a large rectangular opening with window seating - corresponding with the depth of the bay window above.

Erbar Mattes, Ståle Eriksen · Harvey Road
Ståle Eriksen

The drawing room was refurbished and reinstated to its original layout with the addition of built-in furniture, enabling the room to be used independently. The new ancillary spaces - utility room, cloak storage and WC - are grouped as functional cluster in the central part of the house.
The facade of the new extension is made of lime washed masonry and precast concrete, sandblasted to a rough finish.

Erbar Mattes, Ståle Eriksen · Harvey Road
Ståle Eriksen

Erbar Mattes, Ståle Eriksen · Harvey Road
Ståle Eriksen
Erbar Mattes, Ståle Eriksen · Harvey Road
Ståle Eriksen
Erbar Mattes, Ståle Eriksen · Harvey Road
Ståle Eriksen
Erbar Mattes, Ståle Eriksen · Harvey Road
Ståle Eriksen
Erbar Mattes, Ståle Eriksen · Harvey Road
Ståle Eriksen
Erbar Mattes, Ståle Eriksen · Harvey Road
Erbar Mattes
Erbar Mattes, Ståle Eriksen · Harvey Road
Erbar Mattes
×