Nogueiras house

The Nogueiras house occupies an existing stone construction in direct relation with the front patio and with views to the sea. The project has started with the perimeter pre-existing walls and the added wood box is the bounding piece of the different areas, incorporating several usages and furniture elements.

Photos by José Campos
par-do, José Campos · Nogueiras house
José Campos

The Nogueiras house occupies an existing stone construction in direct relation with the front patio and with views to the sea. Formerly used as a barn, it has now been converted into a house. To the West, the stone facade and wall limit the plot with the public road and to the East the main entrance of the house is made under a vineyard.

par-do, José Campos · Nogueiras house
José Campos

The project has started with the perimeter pre-existing walls, to which were added the first floor and the multifunctional box detached from the internal walls and in relation with all the areas.
The program is developed in two floors, with the more public areas located in the ground level, with double height in the living area and entrance, and the more private ones in the first floor.

par-do, José Campos · Nogueiras house
José Campos

The central wood box is the bounding piece of the different areas, incorporating several usages and furniture elements such as: pantry and cupboard in the cooking and dining area, shelf in the living area, bathroom inside it, support to the stair, mezzanine on the top and dresser in the bedroom.

par-do, José Campos · Nogueiras house
José Campos

Due to the small size of the house, the secondary areas were condensed, making the main areas more open and in relation with each other, giving to the internal space a more versatile use and a clearer circulation and occupation.

par-do, José Campos · Nogueiras house
José Campos

The wood is the structural material, with which the first floor, the box and the wall that delimits the sleeping area were built. Through an articulated blade system, it is possible to open or close the sleeping area and also to play with the permeability created with the different blade positions. The finishes are birch plywood, lacquered or painted in white, and the ground floor is in polished concrete. The chosen materials emphasize the luminosity and the neutral ambience of the open areas designed in the project.

par-do, José Campos · Nogueiras house
José Campos

Architects: par-do | Sofia Parente + André Delgado

Photographs: José Campos - Architectural Photography

Area: 50 sqm

Project Year: 2015

par-do, José Campos · Nogueiras house
José Campos

par-do, José Campos · Nogueiras house
José Campos
par-do, José Campos · Nogueiras house
José Campos
par-do, José Campos · Nogueiras house
José Campos
par-do, José Campos · Nogueiras house
José Campos
par-do, José Campos · Nogueiras house
José Campos
par-do, José Campos · Nogueiras house
José Campos
par-do, José Campos · Nogueiras house
José Campos
par-do, José Campos · Nogueiras house
José Campos
par-do, José Campos · Nogueiras house
José Campos
par-do, José Campos · Nogueiras house
José Campos
par-do, José Campos · Nogueiras house
José Campos
×