Marmara

Apartment Renovation

AREA Architecture Research Athens, Ioanna Roufopoulou · Marmara
Ioanna Roufopoulou

The gut renovation of a one-bedroom, attic-level apartment on the island of Kefallonia was driven by two primary concerns: on the one hand, the creative reuse of locally available materials; on the other hand, the playful and sensuous nature of the interior, for use as a summer home.

AREA Architecture Research Athens, Ioanna Roufopoulou · Marmara
AREA Architecture Research Athens

The primary architectural element characterizing the transformation of the apartment is the floor, newly composed of reclaimed marble remnants (left-over pieces from quarry extractions to bathroom countertops to marble baseboards), salvaged by hand from a local marble yard. Three cubic meters of material that would have otherwise been discarded provide one of the cheapest possible solutions to a major budgetary item.Irresistibly smooth and cool to the touch, the seductive marble surface provides soothing relief from the hot summer climate. The endless variety of shapes and colors, carefully juxtaposed on-site through a process of "continuous composition", forms a lively visual anatomy that both unifies the interior space and stimulates the visual field, eliminating the need for superfluous decorative elements. As a material technique traditionally used to pave makeshift outdoor spaces, the marble pieces with terrazzo infill, applied throughout the main living area, recall the interior courtyard of various Mediterranean housing typologies.
The playful inversion of indoor and outdoor space recurs throughout the plan in the form of various voyeuristic relationships that are established between the main living area and the programmatic "islands" dotting its periphery. The shower niche is only partially concealed from the entry stair by a large marble arch, enhancing the natural circulation of light and air The kitchen is designed as a free-standing furniture element, the "nude" appearance of which is enhanced by voids allowing visual connections to pass through it.

AREA Architecture Research Athens, Ioanna Roufopoulou · Marmara
AREA Architecture Research Athens

The remaining inbuilt furniture pieces are similarly composed of plywood, designed with emphatic simplicity and unencumbered by conventional detailing. A bench, five meters in length, is supported by wood elements that have been recycled from previous furnishings found in the apartment. It accommodates all positions, from sitting to lounging, and also provides added bedding when required.

AREA Architecture Research Athens, Ioanna Roufopoulou · Marmara
AREA Architecture Research Athens

AREA Architecture Research Athens, Ioanna Roufopoulou · Marmara
Ioanna Roufopoulou
AREA Architecture Research Athens, Ioanna Roufopoulou · Marmara
Ioanna Roufopoulou
AREA Architecture Research Athens, Ioanna Roufopoulou · Marmara
AREA Architecture Research Athens
AREA Architecture Research Athens, Ioanna Roufopoulou · Marmara
Ioanna Roufopoulou
AREA Architecture Research Athens, Ioanna Roufopoulou · Marmara
Ioanna Roufopoulou
AREA Architecture Research Athens, Ioanna Roufopoulou · Marmara
Ioanna Roufopoulou
AREA Architecture Research Athens, Ioanna Roufopoulou · Marmara
AREA Architecture Research Athens
AREA Architecture Research Athens, Ioanna Roufopoulou · Marmara
Ioanna Roufopoulou
AREA Architecture Research Athens, Ioanna Roufopoulou · Marmara
Ioanna Roufopoulou
AREA Architecture Research Athens, Ioanna Roufopoulou · Marmara
Ioanna Roufopoulou
AREA Architecture Research Athens, Ioanna Roufopoulou · Marmara
Ioanna Roufopoulou
×