Production Hall Grüsch

Photos by Stefan Müller
Barkow Leibinger Architekten, Stefan Müller · Production Hall Grüsch
Stefan Müller

In 2013 a third pavilion for Trumpf Grüsch CH in the alpine Prättigau Valley is finished complimenting the first two from Barkow Leibinger and in a like fashion oriented along the Cantonstrasse expanding a campus-like industrial siting of new and existing buildings. Unlike the first two buildings, the Start-up Offices (2001) and the Production and Research Building (2004), which are stacked volumes that rotate above ramped excavations the new pavilion is a low-lying freestanding temple-like building situated on a low concrete base.

Barkow Leibinger Architekten, Stefan Müller · Production Hall Grüsch
Stefan Müller

Like the two existing pavilions the new one is offset from the others to ensure views and open orientations from and to this spectacular valley. The siting of the building is emphasized by its placement in a grass and wildflower meadow on three sides with the entrance and service entrance to the rear campus.
The flat roof is constructed by laying glu-laminated timber beams in two opposing directions on top of each other emphasizing the craft and logic of wood construction. The main beams are designed as twin beams (each 100 x 18cm), the purlins measure 60 x 12cm.

Barkow Leibinger Architekten, Stefan Müller · Production Hall Grüsch
Stefan Müller

The massing and wood construction speaks for the alpine and agricultural/industrial context the building is situated in. The roof construction cantilevers beyond the glass facades aligned flush with the concrete base creating a covered (from snow and rain) exterior walkway around the four sides of the 48 by 68 meter building. In this way the pavilion is very much a tectonic of additive and repetitive timber elements that convey the weight and substance of this sustainable material. The timber roof and facade in turn rest on concrete columns and base. The wood (natural and stained) is complimented by galvanized steel folding service doors and beam caps to prevent excessive weathering of the wood beams.

Barkow Leibinger Architekten, Stefan Müller · Production Hall Grüsch
Stefan Müller

The wooden facade has a column grid of 1.50 m. On the east and the west side the posts are doubled, so that they can ‘embrace’ the purlins. The facade has triple glazing and external sun protection. Another component of the sustainability concept is the use of groundwater for heating and cooling with high efficient heat exchangers.

The interior is simply divided into spaces for production, a clean room of 700 sqm, lobby, loading and shipping bay and a compact office zone with a break area on top of it. Changing rooms and mechanical spaces are allocated to a partial lower basement level.

Barkow Leibinger Architekten, Stefan Müller · Production Hall Grüsch
Stefan Müller

The spruce wood interior is stained white. To the lower edge of the main beam the hall has a clear height of 4.50 m. The depth of the roof construction is used for all structure, mechanical systems and lighting. These elements are exposed, visible, and matter of fact underscoring the industrial use of the building. The construction type and repetition of elements made this a very economical and fast-to-build structure. The total construction time was less than one year; once the concrete columns were situated, the entire wooden structure of the roof could be completed within two weeks.

Barkow Leibinger Architekten, Stefan Müller · Production Hall Grüsch
Stefan Müller

Barkow Leibinger Architekten, Stefan Müller · Production Hall Grüsch
Stefan Müller
Barkow Leibinger Architekten, Stefan Müller · Production Hall Grüsch
Stefan Müller
Barkow Leibinger Architekten, Stefan Müller · Production Hall Grüsch
Stefan Müller
Barkow Leibinger Architekten, Stefan Müller · Production Hall Grüsch
Stefan Müller
Barkow Leibinger Architekten, Stefan Müller · Production Hall Grüsch
Barkow Leibinger Architekten
Barkow Leibinger Architekten, Stefan Müller · Production Hall Grüsch
Barkow Leibinger Architekten
Barkow Leibinger Architekten, Stefan Müller · Production Hall Grüsch
Barkow Leibinger Architekten
×