Silent Room

A music room for a composer.

McCullough Mulvin Architects · Silent Room
McCullough Mulvin Architects

The house in Arbour Hill is lived in by a composer. He had already made a beautiful door connecting the front and back rooms; it forms an enfilade with the windows on the front and rear elevations. The project was to make a bathroom and, in the tangled garden, a music room impervious to the night noises of the neighbourhood - keeping music in and out.

McCullough Mulvin Architects · Silent Room
McCullough Mulvin Architects

The plan established two simple prismatic volumes- cubes to play with, a rooflit bathroom and a thick-walled music room making abstract spaces against one another and the garden walls. The first space is urban in character with a grey gravel floor; the volumes are set apart to allow sun to enter from the South; salvage stone steps descend from the house. The rere court is rural, like a country lane - the intervention has made the back garden seem bigger than it was before work began.

McCullough Mulvin Architects · Silent Room
McCullough Mulvin Architects

The new work defies scale; it describes a dense life within a small space - the house, its sitting room, the kitchen, the steps down, the path across the court to the music room door, the rustic space beyond the window.

McCullough Mulvin Architects · Silent Room
McCullough Mulvin Architects

House and site together form a series of cubic internal and external spaces; the music room echoes the proportion of the front room in the house. The pure white materiality of the new emphasises the roughness of the green-hued concrete garden walls, which were retained exactly as they were. The axial relationships already implicit in the house are extended into the new spaces; the kitchen window became a door (steel - set in a recess to avoid frames) aligned through the music room on the rere garden wall.

McCullough Mulvin Architects · Silent Room
McCullough Mulvin Architects

McCullough Mulvin Architects · Silent Room
McCullough Mulvin Architects
McCullough Mulvin Architects · Silent Room
McCullough Mulvin Architects
×