Maciej Abramczyk · Spine
Maciej Abramczyk

The Spine is a project to revitalize an iconic yet in–decline site located at Wibautstraat in Amsterdam. The intervention reforms two key aspects of the site: it reconfigures the unrelated building volumes into an organized compound of strong spatial identity, defining the surrounding public space; it transforms isolated programmes into an interconnected hybrid.

Maciej Abramczyk · Spine
Maciej Abramczyk

The site has been developed in place of an old railway intersection to which it owes its distinct shape. Since 1952 the area has been developed as a shred of a modernist garden city, a green open space with free–standing, large–scale buildings. To highlight the contrast with the surrounding traditional city structure, the buildings on site have been organised along an axis rotated by 10˚ relative to the adjacent street and the main direction of historical post–agriculture plots.

Maciej Abramczyk · Spine
Maciej Abramczyk

The Spine is a physical manifestation of the axis organising the site, bringing forth its spatial clarity and coherence as a distinct urban entity.

Maciej Abramczyk · Spine
Maciej Abramczyk

The new building regulates fragmented street facade, replacing the large, amorphous space of the site with a series of smaller, more defined spaces. Transparent facade and a small entrance plaza on the street side invite passers–by into the building. Open ground level grants access to a public park behind the building, protected from the street noise.

Maciej Abramczyk · Spine
Maciej Abramczyk

Added public programme expands the user base, while interconnection encourages user exchange between previously separated buildings.

Maciej Abramczyk · Spine
Maciej Abramczyk

Footbridges connect the new and old buildings, leaving the ground level open to pedestrians.

×