DIALOGUES

DIALOGUES is just a single word but it summarizes everything the site needs in order to be active again and to become an important hub for the whole city.
It is an in-between building from tradition and modernity, which expresses and
encourages the changing process that is already going on today. There is no need to add an extreme modernity to solve the problems of this place, which is already rich in complexity and vibrations.

Runner Up Project

[A+M]² Architects · DIALOGUES
[A+M]² Architects

DIALOGUES is a ‘cultural’ hub where people can gather and, of course, dialogue protected from the chaotic life of the city. It emphasizes the undiscovered beauty of Suncheon with its landscape and its art.
Dialogues derives from the Analects of Confucius: it is an invitation to share ideas and experiences, everybody under the same roof, going back to the ancient korean traditions and their values.

[A+M]² Architects · DIALOGUES
[A+M]² Architects

The big blue concrete roof is located on the site’s corner and with its porosity it shows an attitude derived from the context: the iconic element can be seen from the distance becoming a recognizable landmark.
The blue is the link with the traditional features of the ancient houses for the aristocracy (originally made of little blue ceramic tiles). This strategy is still used nowadays: lots of building have the same blue roof – even if it is made of metal – in order to appear more noticeable among the other buildings of the confuse and thick skyline of the city. In the same way as in the art platform, this procedure transforms an object, which is apparently out-of-scale, in something deeply connected with the place, establishing an intense and appropriate dialogue with it. A new cherry trees landscape (as a memory of the Japanese past of Suncheon) defines the links with the city from the outside, while a traditional garden occupies the inner open court. The ceiling inside is entirely covered by mirror surfaces, which multiply the images and – in general – the whole space, pushing it towards the infinite.

[A+M]² Architects · DIALOGUES
[A+M]² Architects

The project completes the complex linking system at different levels of the city with the connection to the underground market and to the Yeonia Ru entrance from the riverside, identified with the big triangular pillar.

The steel-truss structure, of which the roof-shape is made, is light and earthquake resistant. It is also capable of ‘directing’ the flows of the heavy rains, turning them into evocative waterfalls coming down from all around the roof ’s edge: it is a different way of experiencing the site even with bad weather.

[A+M]² Architects · DIALOGUES
[A+M]² Architects

[A+M]² Architects · DIALOGUES
[A+M]² Architects
×