Milton Terrace

Photos by Luis Gallardo
Estudio Atemporal, Luis Gallardo · Milton Terrace
Estudio Atemporal

The project was the restoration and remodeling of a 1950’s house and is currently being developed in a three stage plan –two of which have already been finished and a third that is currently being developed. The creative freedom given by the clients and their openness of to experimentation has made the process a rich and imaginative one.

Estudio Atemporal, Luis Gallardo · Milton Terrace
Estudio Atemporal

Each stage of the process has been a re-interpretation of the style and motifs of the house original epoch. Simple and clean materials used with precision have given a unique character to the spaces and have created a distinct palette.

Estudio Atemporal, Luis Gallardo · Milton Terrace
Estudio Atemporal

The original steelwork was restored and the walls and faux-ceilings have been re-interpreted through the use of curved lines that discreetly dissolve their limits and promotes a spatial sensation of amplitude.

Estudio Atemporal, Luis Gallardo · Milton Terrace
Estudio Atemporal

The terrace was conceived as a recreation space with a social function; however, the project doesn’t deny the service oriented program that is also fitted within this space. The terrace also features an open space where a series of hooks embedded in the lateral walls that can either serve as hanging points for a hammock or the clotheslines. Towards the front facade of the house a covered area was created through the construction of a concrete slab that is suspended with a couple of iron columns; underneath it two spaces were created for both a bar and a restroom. The guest room is found at the end on the complex and over it lies a private terrace that one can reach through a marine-style stairway.

Estudio Atemporal, Luis Gallardo · Milton Terrace
Estudio Atemporal

The use of exposed materials, construction-style furniture and a close attention to detail were resources that allowed this intervention to drastically transform this space without losing it’s functionality.

Estudio Atemporal, Luis Gallardo · Milton Terrace
Estudio Atemporal

Resistant an low maintenance finishes –such as thick lime walls , brushed concrete and clay bars with different pigmentations– were used to create an audacious space with multiple uses in which you can both sun-dry the laundry and throw a barbecue for a group of friends.

Estudio Atemporal, Luis Gallardo · Milton Terrace
Estudio Atemporal

Estudio Atemporal, Luis Gallardo · Milton Terrace
Estudio Atemporal
×