Barcelona Temporary Pavilion

Jacopo Galante, Giulio Merluzzi, Paolo Galante · Barcelona Temporary Pavilion
Paolo Galante

The temporary pavilion is situated within Barcelona's so-called Port Vell. The pavilion, in addition to his role as gallery for temporary exhibitions, has a further function: it serves as a visual link between Barcelona and the sea. For this reason, the form of a sea snail has been the starting idea of the plan.

Jacopo Galante, Giulio Merluzzi, Paolo Galante · Barcelona Temporary Pavilion
Paolo Galante

The form of the pavilion has thus been developed as having a gate towards the Rambla, the circular gallery rising with a slope of 4%, which allows to enjoy the works of art and, at the same time, to see the city of Barcelona not from a singular perspective, but from numerous points of view while climbing. This is made possible by means of the external glass façade.

At the end of the exhibition path, there is the observatory which allows a privileged sight of the sea. An elevator allows people to go down and choose between two options: exiting the pavilion or going to the first floor, where there are a café, a book shop and two offices.

There are two entrances to the café: the first is in the lobby of the pavilion and the second is outside the pavilion. During the summer, tables might be placed within the pavilion's inner courtyard.
The main used materials for this project are: steel, glass and aluminium.

×