NGMH - new guggenheim museum helsinki

International Design competition

NAT OFFICE - christian gasparini architetto · NGMH - new guggenheim museum helsinki
NAT OFFICE - christian gasparini architetto

An orienteering “light house” on south harbour, that pays attention to the Helsinki landmark and city skyline (Observatory, Helsinki Cathedral, Uspenski Cathedral and their panoramic views), to introduce an new Helsinki urban architecture.

NAT OFFICE - christian gasparini architetto · NGMH - new guggenheim museum helsinki
NAT OFFICE - christian gasparini architetto

From Tahtitornin Vuori Park (W) the project configures an urban platform between Olympia Terminal and Market Hall, juxtaposed to the park.

NAT OFFICE - christian gasparini architetto · NGMH - new guggenheim museum helsinki
NAT OFFICE - christian gasparini architetto

From Laivasillankatu Road (S) NGMH becomes the new door to the city center and south harbour.

NAT OFFICE - christian gasparini architetto · NGMH - new guggenheim museum helsinki
NAT OFFICE - christian gasparini architetto

From Market Square (N) the new courtyard block extends “the city” towards the sea and becomes a “sail”, an urban landmark.

NAT OFFICE - christian gasparini architetto · NGMH - new guggenheim museum helsinki
NAT OFFICE - christian gasparini architetto

From south harbour bay (E) it configures itself as a sailing boat to link to the port activities and to end Olympia and Makasiini port terminal sequence on southern shore.

NAT OFFICE - christian gasparini architetto · NGMH - new guggenheim museum helsinki
NAT OFFICE - christian gasparini architetto

At ground level NGMH is elevated on a podium, a pedestal, that encloses an inner water courtyard, that may be a public winter ice rink and a summer stretch of water. The other side of the courtyard is a longitudinal block, that is configured as the tunnel cargo/vehicular port access and contemporarly becomes the general and art loading dock.

NAT OFFICE - christian gasparini architetto · NGMH - new guggenheim museum helsinki
NAT OFFICE - christian gasparini architetto

On Laivasillankatu Road, a new walking and cycling route extension becomes a sloping continuous urban space (eventually a skate park). The tunnel facing on the road may become a video wall, on which city’s events images and informations flow.

NAT OFFICE - christian gasparini architetto · NGMH - new guggenheim museum helsinki
NAT OFFICE - christian gasparini architetto

On southern outdoor area the project configures a cafè/bar extension, that may become an urban playing room, a baby hall, that closes down to Makasiini Terminal.

NAT OFFICE - christian gasparini architetto · NGMH - new guggenheim museum helsinki
NAT OFFICE - christian gasparini architetto

At park level a pedestrian and cycle bridge joins Helsinki Observatory and the Design and Architecture museums area with the tunnel roof (intended also as an outdoor exhibition space) and allows to reach the city level through a slope that passes through the inner water courtyard. The bridge reaches the museum gallery third level, and designs a secondary entrance to the museum.

NAT OFFICE - christian gasparini architetto · NGMH - new guggenheim museum helsinki
NAT OFFICE - christian gasparini architetto

The museum spaces are composed as a typological intertwine of vertical exhibition spaces (the boxes) and horizontal exhibition spaces (the galleries). This twist gives a multiple indoor flexibility to the exhibit outfitting, allows possible future extensions in height or length and configures an outdoor wooden blocks’ overlapping that seems a port containers’ juxtaposition.

NAT OFFICE - christian gasparini architetto · NGMH - new guggenheim museum helsinki
NAT OFFICE - christian gasparini architetto

Project atrium turns vertically into a sail that isn’t only a skyline landmark, but a wind tower too: prevailing winds in Helsinki come from south-east, so NGMH takes advantage of its location and configuration to transform itself in a wind power plant as energy’s operating principle.

NAT OFFICE - christian gasparini architetto · NGMH - new guggenheim museum helsinki
NAT OFFICE - christian gasparini architetto

NAT OFFICE - christian gasparini architetto · NGMH - new guggenheim museum helsinki
NAT OFFICE - christian gasparini architetto
NAT OFFICE - christian gasparini architetto · NGMH - new guggenheim museum helsinki
NAT OFFICE - christian gasparini architetto
NAT OFFICE - christian gasparini architetto · NGMH - new guggenheim museum helsinki
NAT OFFICE - christian gasparini architetto
NAT OFFICE - christian gasparini architetto · NGMH - new guggenheim museum helsinki
NAT OFFICE - christian gasparini architetto
×