forest house in Haagwijk

competition winner for a private villa of 200 m2

pieter janssens, Mauro Parravicini · forest house in Haagwijk
© mauroparravicini bv

Brief:
The aim of this competition launched by Visade was to select a number of architects for the development of a green and luxurious neghborhood near The Hague.
This project has been selected, together with other four, for the realization of two villas in a forest.

pieter janssens, Mauro Parravicini · forest house in Haagwijk
© mauroparravicini bv

Concept:
This wooden villa is an attempt to create a full integration between the natural context and the house.
Not only by using wood, a natural, prefabricated and recyclable material, but also by the grand openings towards the forest which create a full experience of integration.
Starting from the barn as archetype of the country house, a simple gester of shifting the garage creates a patio with new windows and new perspectives from the interior to the exterior.

pieter janssens, Mauro Parravicini · forest house in Haagwijk
© mauroparravicini bv

A series of vertical structures on a modular grid determines a vibration on the facade.
The orientation of the building allows a natural sunlight balance and provides the perfect light per each function in the building.

pieter janssens, Mauro Parravicini · forest house in Haagwijk
© mauroparravicini bv

This very linear plan layout is defined by a clear spine of service spaces which become a staircase and a bridge to the first floor rooms.
The living room is spacious and totally integrated with the sourrounding natural environment.

pieter janssens, Mauro Parravicini · forest house in Haagwijk
© mauroparravicini bv

The building is provided with an heat pump, two fireplaces, solar panels, and perfect thermal insulation, totally made of recyclable wood fibers.

×