Bahamas Design Challenge 2009

Michael Atzenhofer · Bahamas Design Challenge 2009
Michael Atzenhofer

During the design process we had in mind creating an unique home for the multi- generational family to enjoy the interior and the exterior of the open spaced house together and giving the opportunity of privacy at the same time. The arrangement of the different functions is our interpretation of beach huts for living, entertaining, sleeping and working both for the family members and the employees.

Michael Atzenhofer · Bahamas Design Challenge 2009
Michael Atzenhofer

The house is situated on 2 of the 3 lots and allows an ocean view from all bedrooms and guest apartments as well as the living area on the ground floor and the pool house. The position of the building with the glass front facing the ocean and the almost completely closed facade towards the street gives the maximum of privacy and security as well as sun protection.

Michael Atzenhofer · Bahamas Design Challenge 2009
Michael Atzenhofer

The shadow of the trees around the building, especially on the west side, and the rear ventilated wooden facade, which allows air circulation, are cooling the house naturally during the hot period. The pool has direct sun in the morning hours and is shaded in the afternoon by the pool house and the patio.

A light wooden structure surrounds the various zones between main/pool house and allows an easy, but controllable access to all parts of the building.

The seabreezes can be enjoyed both inside and outside on terraces, verandah‘s and loggias during day and night, (thanks to mosquito nets integrated in the facade) sun and rain.

Using concrete, wood, glass and aluminium the building is hurricane proof and sustainable. The solar panels guarantee an independent energy supply.

The platform on the Rock is for watching the sunset, having a barbecue, or just having some privacy and is also accessable by wheelchair, while the sandy area is for those enjoying the beach.

×