Guadalajara 1970s family house restoration

Dwelling restoration located in a traditional neighborhood in Guadalajara, in which the composite axis were; creating spaces that were to be used every day, improving the flow, light and function of the same and appropriating architectural typical elements of the area, such as color and vegetable palette, clay lattice, pulp tiles and the patio as an articulator of the interior space.

Inside the Americana neighborhood the project of one level is part of a housing complex consisting of 8 equal houses located within a closed street. It dates from the early 70's and reflects the space needs of the time. The house was intended for a middle-class family which had two bedrooms, living room, kitchen, bathroom, utility room, patio and a laundry area.

The transformation keeps the original architectural language, preserving and reusing the original materials and plastic. Great part of the pulp tiles floor were reused, the new tiles are on the same format but with new patterns and colors.

Part of the steel work was salvaged and was the basis for the modulation of the new steel elements. The room adjacent to the exterior was integrated to the main room area, which now contains the study, living and dining room. The bedroom opens to the interior patio with a wide window frame; the bathroom was moved to the former kitchen area releasing a space that now acts as a corridor. This new corridor allows a better flow of space, light and wind. The service room is now the kitchen and it connects directly to the garden, patio and the laundry area for a better daily use.

Regarding the carpentry, the interior doors were restored and relocated. The rest of the woodwork including bathroom furniture, closets and kitchen were designed and built for the new spaces using the plastic and colors of the 70's.

×