MAAT

MAAT, the new Museum of Art, Architecture and Technology, is an outward-looking museum located on the banks of the Tagus in Belém, the district from where the Portuguese great explorers set off.
Nominated for the Mies van der Rohe Award 2017.

AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Hufton + Crow. Courtesy of AL_A

Proposing a new relationship with the river and the wider world, the kunsthalle is a powerful yet sensitive and low-slung building that explores the convergence of contemporary art, architecture and technology.
The new building is the centrepiece of EDP Foundation’s masterplan for an art campus that includes the repurposed Central Tejo power station.
Blending structure into landscape, the kunsthalle is designed to allow visitors to walk over, under and through the building that sits beneath a gently expressed arch – one of the oldest forms in western architecture.
The roof becomes an outdoor room, a physical and conceptual reconnection of the river to the city’s heart – where visitors can turn away from the river and enjoy the vista of the cityscape, and at night, watch a film with Lisbon as a backdrop sitting on the bank of steps.
Below, the exhibition spaces are extensions of the public realm, with flowing interconnected places for experiences and interactions at the intersection of the three disciplines. These spaces complement the galleries of the converted Central Tejo building.
Building on Portugal’s rich tradition of craft and ceramics, almost 15,000 three-dimensional crackle glazed tiles articulate the façade and produce a complex surface that gives mutable readings of water, light and shadow. The overhanging roof that creates welcome shade is used to bounce sunlight off the water and into the building.

AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Francisco Nogueira

EDP Foundation and Commission
Established in 2004, the EDP Foundation is one of the most prominent private foundations in Portugal. Focused on culture, innovation, science and energy, the Foundation is one of Portugal’s largest social investors. One of the main sponsors of the arts in Portugal, it has commissioned and supported more than 120 exhibitions in the last decade and produces dozens of cultural events every year.
With a 3.8ha campus along the Tagus River in Lisbon, MAAT is an ambitious international project that embodies the unique and contemporary vision of the Foundation.
The campus sits on the banks of the Tagus, the source of Portugal’s historic global influence. The river once powered the Tejo Power Station, which was preserved as an example of Portuguese industrial architecture from the first half of the 20th century. Formerly known as the ‘Electricity Museum’ after it opened in 1990, it is one of the most visited museums in the country, with a mix of with an educational and traditional gallery spaces.
In 2011, the EDP Foundation commissioned AL_A to design a contemporary art and cultural space as a counterpoint to the Electricity Museum and the next phase of the art campus. The focus of the kunsthalle was to embody the Foundation and campus philosophy of seeking to move beyond the boundaries of the museum, with the creation of significant public spaces that are free and open to all audiences and all ages.

AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Francisco Nogueira

MAAT
The Museum of Art, Architecture and Technology (MAAT) focuses on contemporary culture through a combination of visual arts and media, architecture and city, technology and science, society and thought. Committed to creating an environment in which diverse audiences can access contemporary art through educational programs and special events, the EDP Foundation’s new museum will be a space for discovery, critical thinking and international dialogue with its unique heritage, an expanding Portuguese art collection and an innovative exhibition programme.
Site and local context
The site is located on the banks of the Tagus in the district of Belém in the west of Lisbon and to the east of Central Tejo.
This long riverside site, bounded by road and rail to the rear, presented the opportunity to continue a series of cultural projects along the waterfront that have been in development since the 1990s, which includes Vittorio Gregotti’s Cultural Centre of Belém and Paolo Mendez de Rocha’s Coach Museum.
It is EDP’s intention that MAAT has the most international outlook of the three, not only in terms of its situation on the river, but also in its curatorial intent, with a brief to create spaces that complement traditional modes of displaying artworks.
Phasing
The campus was designed to complete in four phases:
Phase 1 June 2016: Relaunch of Tejo Power Station galleries; campus renamed as MAAT (Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia)
Phase 2 October 2016: Part-launch of the kunsthalle and the Oval Gallery on the occasion of the opening of “Pynchon Park”, a site specific installation from international artist Dominique Gonzalez-Foerster
Phase 3 March 2017: Full opening of the kunsthalle galleries including the Main Gallery, Video Room and Project Room; opening of restaurant and shop
Phase 4 Mid-2017: opening of outdoor park designed by Vladimir Djurovic Landscape Architecture; opening of pedestrian bridge link to Belém.

AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Francisco Nogueira. Courtesy EDP Foundation

Vision
MAAT explores the convergence of contemporary art, architecture and technology as a field of cultural practice. It accommodates a trans-disciplinary programme of exhibitions, public events and community engagement. As a new discursive space for the city, it will lead the conversation about the evolution of Lisbon and Portugal.
Architectural form
The architectural design draws on the context of the site, creating both physical and conceptual connections to the waterfront and back to the heart of the city.
The building creates four exhibition spaces beneath a gracefully undulating roof, conceived to create a new public space above the galleries.
AL_A’s low-slung response exploits the natural assets of the site, framing an architectural narrative that is sensitive to both its cultural heritage and the future of the city.
Blending structure into landscape, the kunsthalle is designed to allow people to walk over, under and through the building that sits beneath a gently expressed arch – one of the oldest forms in western architecture – as well as access the city via a new footbridge over the railway tracks and along the riverside walk.
Maintaining a very real connection to the history of the site, the electricity substation and transformers needed to supply the local community continue to operate on the western edge, embraced by the sweeping design of the building.

AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Francisco Nogueira

Galleries and internal spaces
The exhibition spaces are conceived as extensions of the public realm, with flowing interconnected places for experiences and interactions at the intersection of the three disciplines. These spaces complement the galleries of the converted Central Tejo building.
At the centre of the kunsthalle is the Oval Gallery, a 1,200m2 space reached along a sweeping curve that merges circulation with exhibition. Surrounding it are the Main Gallery, a 1,000m2 flexible space, and the Project Room and Video Room, two smaller spaces for installations or projections.
Each is a unique space in response to the distinct vision of MAAT, with the flexibility to adapt and change over time. They are born out of a changing relationship between art and visitors, the growing importance of interaction and performance, and the emergence of a less didactic relationship between museum and public.
The Museum is a space to capture the imagination of the public and artists alike, as Dominique Gonzalez-Foerster has been inspired for MAAT’s unique galleries for her opening exhibition, Pynchon Park (Utopia/Dystopia).

AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Francisco Nogueira

Public spaces
Public space is as important in today’s museum as the galleries themselves and MAAT incorporates over 7,000m2 of new public space.
The roof is conceived as a public space and an outdoor room of the museum, a physical and conceptual connection to the city’s heart. By day, it is a place to meet with panoramic views across the river, while at night the focus shifts and it becomes an outdoor cinema where visitors can watch a movie against the romantic backdrop of historic Lisbon.
Another vital public place is created along the riverfront, with the cantilevered roof forming an area of welcome shade.
At high tide, a series of steps leading down from the museum to the water’s edge are submerged, creating a permeable threshold that changes with the tide.
Façade and materiality
The building’s textured façade is composed of almost 15,000 three-dimensional crackle-glazed tiles manufactured by Ceràmica Cumella. Building on Lisbon’s rich tradition of craft, the complex surface is a contemporary expression of this characteristic Portuguese building material and continues AL_A’s ongoing research into new uses and reinterpretations of ceramics. The tiles capture the changing light and give mutable readings of the exceptional southern light that vary with the time of day and the seasons.
The waterfront context is so essential to the project that the design has found a way to reflect this - literally – onto the floor of the Main Gallery. The overhanging roof that creates welcome shade is used to bounce sunlight off the water and into the building.

AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Francisco Nogueira. Courtesy EDP Foundation

AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Francisco Nogueira
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Fernando Guerra / FG+SG. Courtesy of MAAT
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Fernando Guerra / FG+SG. Courtesy of MAAT
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Fernando Guerra / FG+SG. Courtesy of MAAT
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Bruno Lopes. Installation by Dominique Gonzalez-Foerster
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Bruno Lopes. Installation by Dominique Gonzalez-Foerster
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Bruno Lopes. Installation by Dominique Gonzalez-Foerster
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Bruno Lopes. Installation by Dominique Gonzalez-Foerster
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Bruno Lopes. Installation by Dominique Gonzalez-Foerster
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Francisco Nogueira. Courtesy EDP Foundation
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Francisco Nogueira
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Francisco Nogueira
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Francisco Nogueira
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Francisco Nogueira
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Francisco Nogueira
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Hufton + Crow. Courtesy of AL_A
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Hufton + Crow. Courtesy of AL_A
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Hufton + Crow. Courtesy of AL_A
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Francisco Nogueira
AL_A, Hufton + Crow, Fernando Guerra / FG+SG, Francisco Nogueira · MAAT
Francisco Nogueira
×