House in Zapallar

Photos by Roland Halbe
Izquierdo Lehmann, Roland Halbe · House in Zapallar
Roland Halbe

A house for family vacations, imbedded in a very steep rocky ground, placed downwards the street level directly at the sea shore, in front of the Pacific Ocean.

The project was conditioned by code´s constrictions that limited the building hight to 7m above the ground, its distance to the plot´s boundaries to 6m, and restricted its footprint to a small percentage of the site´s area, allowing a plan with several platforms placed at the upper part of the site between the street level and the high tide line.

Izquierdo Lehmann, Roland Halbe · House in Zapallar
Roland Halbe

The first platform beneath the street level and above the main floor contains a garage, the house entrance and the master bedroom. The living and dinning rooms, the kitchen and a partly roofed terrace are placed below. And four gest bedrooms with their bathrooms are in a basement floor.

Izquierdo Lehmann, Roland Halbe · House in Zapallar
Roland Halbe

All rooms enjoy excelent views over the powerful sea and its strong rocky shore, as well as plenty of sunlight and a direct access to exterior terraces that form a continuous landscape sequence.

The building is entirely made of exposed concrete, with a fine finishing and precise alignment attained through a peculiar building method of our own, consisting of prefabricating wall panels that integrate a rigid structural wire cage and lightweight plywood forms that are fastened directly to it.

Izquierdo Lehmann, Roland Halbe · House in Zapallar
Roland Halbe

Izquierdo Lehmann, Roland Halbe · House in Zapallar
Izquierdo Lehmann
Izquierdo Lehmann, Roland Halbe · House in Zapallar
Izquierdo Lehmann
Izquierdo Lehmann, Roland Halbe · House in Zapallar
Izquierdo Lehmann
Izquierdo Lehmann, Roland Halbe · House in Zapallar
Izquierdo Lehmann
×