Writing Studio

Photos by Michael Moran
Andrew Berman Architect, Michael Moran · Writing Studio
© Michael Moran/OTTO

This building was commissioned as a library and writing studio for an historian. The site is approached on foot through a stand of trees. There is no drive. The library sits at the threshold of an open field and a wood. A tidal stream is visible through the woods, at the rear of the site.

Andrew Berman Architect, Michael Moran · Writing Studio
© Michael Moran/OTTO

The building was conceived as a simple structure with a mutable presence in the landscape. It maps a path from the open field, through a doorway at the edge of the woods, to a light filled space set in the tree canopy.

Andrew Berman Architect, Michael Moran · Writing Studio
© Michael Moran/OTTO

The interior is defined by Douglas fir cabinetry, books, and light. The exterior, clad completely in copper, shifts in apparent form and color depending on the light of the day, the viewing angle, and the seasons. The copper can appear reflective and bright, as well as matte and dark. The velvety browns and violets will slowly give way to green.


AREA:
2,000 sq ft

AWARDS: AIA New York Design Excellence Award

Andrew Berman Architect, Michael Moran · Writing Studio
© Michael Moran/OTTO

Andrew Berman Architect, Michael Moran · Writing Studio
© Michael Moran/OTTO
Andrew Berman Architect, Michael Moran · Writing Studio
© Michael Moran/OTTO
Andrew Berman Architect, Michael Moran · Writing Studio
© Michael Moran/OTTO
Andrew Berman Architect, Michael Moran · Writing Studio
Andrew Berman Architect
Andrew Berman Architect, Michael Moran · Writing Studio
Andrew Berman Architect
×