Photos by Iwan Baan
Jun Igarashi Architects, Iwan Baan · House O
Iwan Baan

About the Site.
The site sits in Northern Japan, in a small city of Eastern Hokkaido with a mere population of 7000. The forestry industry has been lasting since long ago, however depopulation advances while the factory industry declines. The house sits on a large site of about 2000 square meter in such a city. Building density in the area is very low, a unique cityscape in Japan. To the East, across the street, there is a wood factory, to the West, a hospital. The house has quite a distance from the nearest neighbors sitting to the South and North making it difficult to draw from the context.

Jun Igarashi Architects, Iwan Baan · House O
Iwan Baan

The Program

For the couple who will be residing here, the basic program is placed in; entry foyer, entry storage, family room, kitchen, guest room, bedroom, side room, wash closet, wash room, and bath. The residents do not want to feel the eyes of the passer-bys and that there is no difference in floor level.

Jun Igarashi Architects, Iwan Baan · House O
Iwan Baan

The Project

As we begin our studies with the given condition, a rational square plan is constructed with the rooms fitted into the plan. However, we realize that this method creates extra circulation corridors and orients rooms and views in an irrational manner. The smallest plan of each program is cut out to be placed in a location and orientation that is favorable. For example, the kitchen is placed in a “selfish” way to look out to the tree garden on the site, and then connected the dinning to the kitchen. With this method, the extra circulation corridors to connect the spaces and hierarchy due to its location and orientation are omitted.

Jun Igarashi Architects, Iwan Baan · House O
Iwan Baan

Volumetric study follows by setting all volume to 10 m high. From this point, according to the room function and area, the appropriate ceiling height is applied to each volume. Each volume becomes shorter as it sprawls from the tallest central living room. From certain points of the site, the house may look symmetrical but one step over, the form changes; similar phenomenon to construct in nature.

Jun Igarashi Architects, Iwan Baan · House O
Jun Igarashi Architects

Furthermore, the site is in an extremely cold climate area and there is a very large difference in temperature throughout the year. This plan of the house, compared to the original square plan, creates various nooks and crannies on the exterior form, allowing for facades to be in light and shade. These nooks are viewed as buffer space which windows are oriented towards. The temperature difference between the façade which faces the sun and shade creates ventilation in the summer. On the other hand, during the winter, the nooks protect the windows from the cold wind and avoid the snow. This form is similar to some cacti which strive in the desert. A section of a cactus shows that they have folds in the surface to create shades to keep it cool. A comfortable architecture is created when drawing from such a simple form in nature, and is a starting point for new type of architecture.

Jun Igarashi Architects, Iwan Baan · House O
Jun Igarashi Architects

Design period: 2008

Construction period: 2008-2009

Site area: 1,483.65m2

Building area: 112.15m2

Total floor area: 112.15m2

Number of stories: 1 above ground

Structure: Timber frame

×